Dzięki za odpowiedzi.
Przeglądałem oferty, liczyłem.
Popatrzcie.
Widzę, że mix jest kojarzony z ogólną desaprobatom.
Jest jednak promocja.
Sądzę, ze z mixa najlpiej wybrać z NIEZIEMSKIEJ PROMOCJI Motorola E398.
OPCJA 1#
Jestem ją w stanie kupić jedynie w opcji na 36 miesięcy i wtedy zapłacę za nią 299 zł. Na allegro kupiłbym za ~500 zł. Ładuję w nią pre-paida i również będe musiał kupować kartę (powiedzmy co miesiąc). Wieć mój w przeciągu 3 lat dla mixa to różnica w cenie telefonu.
To za ile sprzedam te komórkę i po jakim czasie od kupienia, to moja decyzja i w tym wypadku umowa z mixem w żaden sposób mnie nie będzie zobowiązywać.
Sądzę również, że mix nie może pozwolić sobię na to by został wyprzedzony przez oferty konkurencji, bo musi on dbać również o to by coraz to nowi klijenci do niego przychodzili.
WNIOSEK: Jeśli na pewno będzię się kupować kartę co misiąć lepiej być w mixie, bo zaoszczedza się na telefonie.
MINUS: Muszę dostosować się do tego, co oferuję mix i wybrać telefon z listy. Nie mam dowolności w aparacie
OPCJA 2 #
Kupuję telefon na allegro. Mam dowolność w wyborze aparatu. Jeśli jednak będę kupował kartę z comiesięczną częstotliwością nie ma to sensu, bo muszę badź co badź dać więcej za aparat (niekoniecznie całkiem nowy), a to co dam operatorowi u którego kupię pre-paida równoważy się z kasą którą bym dał mixowi.
WNIOSEK Jesli będe kupował kartę mix to jednak dobra sprawa.
OPCJA 3 #
Kupuję telefon na allegro. Mam dowolność w wyborze aparatu. Telefonu nie doładowywuje co miesiąc, a powiedzmy 50 na dajmy na to 2,5 miesiąca (bo tak sądzę, że będzie w moim przypadku) daje to w przeciągu 3 lat (w których bylbym zobowiązany zostać w plusie) ok. 720 zł. Mixowi dalbym przez 3 lata 1080 zł. Co daje mi ok.360 zł zysku. Wliczając cenę telefonu do kosztów z mixa (rozpatrujmy na tej Motoroli E398) łączny koszt utrzymania telefonu przez 3 lata to 1080zł+300zł=1380 zł. W `allegro opcji` to 720 zł+500=1220. Zysk=JEDYNIE 160 zł. A to 160 to tylko koniecznośc mniejszego dzwonienia, niż ta która daje/zmusza mnie mix.
WNIOSEK : Znów wygrywa mix ????
I teraz bardzo proszę, powiedzcie mi przeciwnicy mixa, gdzie jest błąd w moich rozważaniach ? Telefon na allegro to CHYBA jednak nie taka super sprawa.
Jedyne co sam zauważam, to może to, że nawet przy mniejszym zdzwonieniu mix się nie zbyt opłaca w moich rozważaniach, to to że wziąłem tę Motorolę E398. Być może ten telefon jest drogi na allegro, lecz sam w sobie nie ma zbyt dużo opcji i jest "tanim szajsem" (jak często widziałem, że niektórzy mówia o teleonach z mixa) i przez to ta dysproporcja.
Chce mięc dajmy na to A925 muszę kupić na allegro. Nie ma opcji.
Ale akurat w tej promocji ta Motorola wychodzi bardzo rozsądnie. Opłacalniej niż na allegro.
Bez promocji, przy mniejszym zdzwonieniu niż 30 zł/miesiąc, wygrywa allegro. No ale mimo wszystko trzeba mniej dzwonić.
Proszę o odpowiedzi!
Bo się namęczyłem, żeby to napisać