nabyłem dzisiaj nowego laptopa MSI CX623. Po instalacji Windows 7 x64, gdy zainstalowałem wszystkie potrzebne sterowniki chciałem skorzystać z pendrive wkładając go do jednego z wejść USB. Okazało się, że system go kompletnie nie widzi ale ku mojemu zdziwieniu port jest cały czas zasilany. Pozostałe 2 porty działają bezproblemowo. Odpaliłem Linuxa Ubuntu 10.10 z live USB i tam problem się powtórzył, z USB nie da się korzystać. Podejmowałem próby z trzema różnymi urządzeniami na port USB i za każdym razem można było zauważyć, że działa zasilanie w porcie ale niestety komputer nie widzi urządzenia. W menedżerze urządzeń nie widzę żadnych błędów.
Druga sprawa, we właściwościach komputera napisane mam, że komputer posiada 2GB zainstalowanej pamięci RAM a obok napisane jest, że dostępne jest tylko 1,86 GB. System jest świeżo zainstalowany, wgrane zostały tylko sterowniki dołączone wraz z laptopem oraz sterownik do karty graficznej Nvidia. Model posiada 2 karty GF310M oraz Intel HD Graphics.
Jeśli ktoś będzie miał jakiś pomysł jak rozwiązać problemy lub o może być ich przyczyną bardzo proszę o odpowiedź.